O nama

O nama

 

Zrmanja Excursions - Izleti po rijeci Zrmanji     Organiziramo izlete brodom rijekom Zrmanjom do posljednjeg slapa "Jankovića buka" smještenog oko 4 kilometra uzvodno od grada Obrovca pa do ušća Zrmanje u Novigradsko more oko 11 kilometara nizvodno od Obrovca. Za grupe je moguće dogovoriti i izlete brodom po Novigradskom moru, pa čak i po Podvelebitskom kanalu do Starigrada Paklenice.

Zrmanja Excursions - Izleti brodom po rijeci Zrmanji     Matična luka je grad Obrovac odakle izleti brodom i počinju. Iznimka su prethodno dogovoreni izleti gdje po grupe dolazimo na druge, unaprijed dogovorene, lokacije.

     Neki od prirodnih atrakcija koje se mogu vidjeti na izletima brodom rijekom Zrmanjom su slapovi Zrmanje, stare mlinice, duboko usječeni kanjon, ušće Zrmanje u novigradsko more, lokacije na kojima je sniman igrani film Winnetou, Novigradsko more, podvelebitski kanal, bogatstvo flore i faune, mnoštvo morfoloških krških fenomena, brojne špilje i bunari, rijetke i zaštićene životinje itd.

Jankovića buk - Izvor - panoramio.com     Slapovi rijeke Zrmanje nalaze se oko 4 kilometra uzvodno od obrovca i vožnja do njih traje oko pola sata u jednom smjeru. Riječ je o slapu imena "Jankovića buk" koji je ujedno i posljednja kaskada rijeke Zrmanje prije ulijevanja u Novigradsko more. Na slapu se nalaze stare i napuštene kamene mlinice koje su nekad služile za proizvodnju brašna i bile vrlo bitan gospodarski objekt u prošlosti ovog kraja. Obrovac je sa mlinicama nekad bio povezan zidanom magarećom stazom od koje su danas preživjeli samo djelovi. Iznad "Jankovića buka" nalaze se zidine nekadašnjeg Obrovca.

Kanjon Zrmanje - Izvor - mw2.google.com     Kanjon je jedan od najatraktivnih dijelova Zrmanje. Produbljuje se kako se približavate moru te na nekim mjestima doseže i nekoliko stotina metara gotovo okomitih klisura koje je rijeka Zrmanja formirala tisućljetnim tokom kroz krške stijene ovog skrivenog podvelebitskog kraja. U kanjonu se susreću mnoge rijetke životinje od kojih su neke Siva čaplja (Ardea cinerea), Sivi sokol (Falco peregrinus), Bjeloglavi sup (Gyps fulvus), Vidra (lutrinae), Veliki zelembać (Lacerta trilineata) i dr.

     Ušće zrmanje u Novigradsko more nešto je što uistinu vrijedi vidjeti. Krivudava rijeka koja u svojim posljednjim kilometrima prolazi kroz više stotina metara visok kanjon "nestaje" u novigradskom moru. Prizor je koji će ljubiteljima prirode zasigurno goditi.

     Winnetou - Kanjon Zrmanje - Izvor - zadarskilist.comUzvodno i nizvodno od Obrovca nalaze se, neke više a neke manje poznate, lokacije na kojima je sniman poznati kaubojski klasik, igrani film Winnetou. Ljubitelji filma u mogućnosti su vidjeti neke njima dobro poznate lokacije kojih se sjećaju iz filma, te osjetiti netaknutu prirodu i divljinu u pravom smislu riječi. Krajolik koji nalikuje na Grand Canyon po svojim morfološkim odlikama prepoznatljiv je i upečatljiv.

     Kanjon zrmanje mnoštvom krških geomorfoloških i hidrogeoloških fenomena nastalih uglavnom abrazijom nekad leda, danas vode, i kao takvi su uistinu izvrsna prirodna atrakcija koju može stvoriti samo priroda, a nikako čovjek.

     Zrmanja Excursions - Maslenički mostPodvelebitski kanal specifičan je po tome što se na tom mjestu Jadransko more stapa sa velebnom Planinom Velebit. Vožnja Podvelebitskim kanalom nudi također uistinu prekrasan osjećaj gdje sa jedne strane imate planinu, a sa druge more, a ukoliko se odlučite za izlet iz Obrovca do Podvelebitskog kanala proći ćete ispod dva Maslenička mosta.

     Nemojte propustiti priliku i ukoliko vas put nanese u ovaj kraj posjetite nas i na trenutak odahnite u uistinu netaknutoj prirodi i čarima koje je ona za vas pripremila.

     Za sve informacije, rezervacije, pitanja i dogovore kontaktirajte nas na email, mobitel ili facebook. Rado ćemo vam odgovoriti.


Autor teksta: Marko Modrić